Totalt antall sidevisninger

lørdag 4. oktober 2014

Lek med bokstaver


Lek med bokstaver på PC skaper læring?

Bruk av tekstbehandling vil sette fokus på det som er viktig å fremme hos 1. og 2.klassinger, nemlig selve skriveopplevelsen og skrivegleden. For mange barn kan det å skrive i seg selv være en så stor utfordring at selve opplevelsen og gleden ved det å faktisk skrive blir borte. I praksisen så jeg at mange av elevene ikke brydde seg om hvor de plasserte bokstavene de ikke fikk plass til når de skreiv med blyanten. Et vanlig skriveark kan nemlig by på større utfordringer enn vi kanskje tenker på; starte på riktig plass, holde seg på linjene, mellomrom mellom orda, avsnitt, små og store bokstaver osv. På PC-en løses disse utfordringene enkelt ved at PC-en sjøl gjør mye av jobben. Å holde seg på linjen er ikke lengre noe problem, og ved et lite tastetrykk vil små bokstaver bli til store. Dette er eksempler på hvordan fokuset kan flyttes fra de tekniske utfordringene barn møter i skriveopplæringa og over til selve skrivegleden.

Finner vi noen ord i denne bokstavrekken, kanskje ukens bokstav?


Barn som sliter med å forme bokstavene riktig slipper å tenke på dette ved bruk av tekstbehandlingsprogram. Bokstavene formes av PC-en, og i tillegg får barna se hvordan bokstavene egentlig skal se ut. I startfasen kan elevene få leke seg med bokstavene og eksperimentere med tastaturet og skrive bokstaver slik at de lager bokstavrekker. Selv om det de skriver ikke gir noe som helst slags meining får de se og lære hvor man starter å skrive, fra venstre mot høgre og at setningene fortsetter under det første man skrev når det ikke er mer plass på «arket».

4 kommentarer:

  1. Flott innlegg med mange gode tanker. :)
    Ved skriving på papir settes det krav til blant annet god motorikk. Dette kan være frustrerende for elever som ikke har motorikken på plass. Ved å la de skrive på datamaskin faller fokuset bort fra motorikken og over på selve bokstavene og skrivingen. Dette kan absolutt bidra til et mer positivt syn på skriving for de elevene som har vansker med å skrive for hånd. :)

    SvarSlett
  2. Helt enig i at du har skrevet et flott innlegg Stig Anders =) En sånn lek som elevene kan ta i bruk er "hemmelig skrift", som går ut på at elevene skriver så mange ulike bokstaver som de selv ønsker og i den rekkefølgen de ønsker til en "tekst", nesten som lateskrift bare det er på pc. Så kan de fortelle hverandre hva som står skrevet i den "hemmelige beskjeden"... =) Bruk av lek, fantasi og skrivetrening =)

    SvarSlett
  3. Gode argumenter for bruk av pc i begynneropplæringa der det beste er knyttet til mestring.

    SvarSlett
  4. Ja, man får nesten ikke skrevet nok i begynneropplæringen. Det viktigste er å skape motiverte skrivere, derfor er det viktig å ta i bruk hjelpemidler man har tilgjengelig.

    SvarSlett