Totalt antall sidevisninger

onsdag 12. november 2014

Ut i naturen

Viltkamera

Viltkameraet,
en kilde til læring
Læring forutsetter egeninnsats. Motivasjon beskriver viljen og energien vi trenger for å yte nødvendig innsats og for at læring skjer. I mitt virke som lærervikar har jeg vært med på å jobbe med viltkamera. Dette var noe elevene syntes var veldig spennende og det ble rene gymtimen når alle sprang om kapp for å komme først frem til kameraet for å ta ut minnekortet.


Ivrige elever
Bruk av viltkamera er en spennende og interessant nyvinning og det er kjempespennende å stå der i skogen med datamaskinen for å se hvilke blinkskudd viltkameraet har tatt siden sist. Å integrere                                       verktøyet i et helhetlig og målrettet                                                 undervisningsopplegg der elevene for                                             eksempel lager presentasjoner av dyrene                                         kameraet har tatt bilder av. 
Vi møtte denne rakkeren på turen.

Disse bildene, som elevene har fått tak i selv, kan bidra til ny og bedre kunnskap om naturen og alt som lever i den. Med programmer som Photostory kan man lage egne presentasjoner av dyrene viltkameraet har tatt bilder av og øke mestringsfølelsen, motivasjon og den digitale kompetansen i arbeidet. 

tirsdag 4. november 2014

Blogging

Blogger som læringsarena
Blogger øker kraftig i antall og det finnes mange typer blogger; rosablogger, moteblogger, sportsblogger, personlige, kommersielle osv. En årsak til dette er at det er enkelt å opprette sin egen blogg, jeg brukte 5 minutter.
Blog, makes people think.
 Bilde hentet her
Denne bloggingen har jeg funnet ut at er en kilde til informasjon og idémyldring, ikke minst når jeg leser bloggene til, og kommentarene fra mine medstudenter på UiN. Det at andre kan kommentere på innleggene gjør bloggene interessante og lærerike. I min egen blogg ser jeg verdien i kommentarene jeg har fått på innleggene og jeg føler at kommentarene er vel så viktige som selve blogginnlegget.
Bilde hentet her
Blogger inneholder alt mulig. Videoer, lyd, bilder og lenker til andre blogger eller andre blogginnlegg. Lenker gjør det lettere å finne mer informasjon om temaet det blogges om. Jeg ser på blogging som en læringsprosess, lesing av blogger og kommentarer på mine innlegg gir meg muligheter for refleksjon, informasjonsinnhenting og mange nyttige ideér i forhold til min framtidige jobb som lærer.  

Digitale fortellinger

Photostory

En fotofortelling forteller en historie ved hjelp av bilder som om det er en film med zooming og panorering, bakgrunnsmusikk og lydkommentarer.

Bilde hentet her
Photostory 3 er morsomt å jobbe i.
Barne-TV bruker fotofortellinger. Fortelleren leser fra en billedbok og bildene blir filmet. For å underbygge fortellingen flytter kameraet seg eller zoomer inn og ut på elementer i bildene. Ved hjelp av disse kamerabevegelsene blir bildene mer interessante å se på, og kameraføringen i bildene forsterker fortellingen som blir lest i bakgrunnen.

 Jeg har laget en egen fotofortelling med plakaten jeg laget i Scribus som grunnlag. Plakaten er ment som en inspirasjon for foreldrene i deres rolle i leseopplæringen og fotofortellingen skal ha samme funksjon.


Dette verktøyet er morsomt å jobbe i og man kan lage alt mulig. I skolen er ideén om å lage fotofortellinger fra barnebøker en utmerket ide for de minste elevene, da leser de fortellingen og bruker redskapet til å forsterke modalitetene i disse sammensatte tekstene. Det er mye læring involvert i dette arbeidet. Elevene lærer nå å bruke dette og i stedet for de "vanlige" PowerPoint - presentasjonene man får servert på ungdomstrinnet kan de nå bruke for eksempel Photostory.

onsdag 29. oktober 2014

Scribus


Siden sist jeg har vært inne her og blogget har jeg blant annet laget en plakat i programmet Scribus. Det er et program som komponerer en tekst og bilder på sidene ved å plassere dem i rammer som kan flyttes og forandres. Man har også stor kontroll på utformingen til tekst og bilder.

Scribus, artig å skrible i.
Bilde hentet her.
Denne typen program, Desktop Publishing program, (DTP-program) er gjerne komplekse og som regel svært dyre. Pris? Scribus er gratis, og kan lastes ned her. Jeg syntes det var litt vanskelig å skjønne seg på i begynnelsen, men etter litt om og men kommer man i gang og man skjønner hvordan det fungerer. Jeg fikk en god del hjelp her.

Jeg laget en plakat om hvor viktige foreldrene er i den begynnende leseopplæringen. Det er viktig å gi barna leseglede og vise dem at lesing er gøy, spennende og ikke minst nyttig! Plakaten er ment som en inspirasjon til foreldrene i deres bidrag i leseopplæringen.




I skolen kan man bruke dette programmet til veldig mye, det viktigste er at elevene skjønner hvordan det brukes, og får en «oppskrift» i funksjonene og instruksjoner før arbeidet i Scribus begynner. 


tirsdag 21. oktober 2014

Padlet


Pedagogisk bruk av Padlet

Padlet er et nettbasert samkrivingsprogram. Det er en tjeneste som kjører i nettleseren og trenger ingen installering. Padlet gir deg et blankt ark som du kan legge på hva du måtte ønske av bilder, videoer, dokumenter, tekst. Padlet kan brukes til notater, tilbakemeldinger, invitasjoner. Padlet fungerer på alle enheter og er gratis. 


Bildet er hentet her


Padlet kan brukes sammen med andre så en ide kan være å bruke Padlet pedagogisk, for eksempel i gruppearbeider der elevene lager presentasjoner av noe de jobber med over tid. Alle får enkelt tilgang til arbeidet fordi det kjøres i nettleseren, de trenger bare brukernavn og passord. Elevene kan legge lenker og bilder ut på Padlet mens de jobber så de får tilgang til dette enkelt samt i den ferdige presentasjonen. Dette programmet kan nær sagt brukes til alt, det er bare fantasien som stopper en. 

Jeg har laget min egen Padlet, besøk den da vel! Come in og skriv en hilsen til meg.

søndag 5. oktober 2014

Digital kompetanse?

Den grunnleggende ferdigheten å kunne bruke digitale verktøy. Hva dreier det seg om?

Digitale verktøy er en av de fem basiskompetansene, i LK06 er digital kompetanse betegnet som ferdigheten å kunne bruke digitale verktøy(Utdanningsdirektoratet). Tanken er at om en elev skal forstå og lære av digitale verktøy, må eleven kunne navigere i digitale sjangre. Eleven må ha digital kompetanse for å forstå og lære av digitale verktøy, akkurat som man må knekke lesekoden for å oppnå lesekompetanse. Digital kompetanse er en integrert del av fagene i læreplanen.

Digital kompetanse er ferdigheter, kunnskaper, kreativitet og holdninger som alle trenger for å bruke digitale medier for læring og mestring i kunnskapssamfunnet. Læreren sin evne til å bruke IKT faglig med ett godt pedagogisk-didaktisk skjønn og være bevisst på hva dette har å si for elevenes læringsstrategier og danning gir eleven evner til å bruke IKT faglig og være bevisst på hva denne bruken har å si for eget læringsarbeid og digitale danning.
Brukes reflektert, profesjonelt og forsiktig...
Bilde er hentet her



Digital kompetanse dreier seg om mer enn digitale ferdigheter som er å kunne håndtere en datamaskin. Det er ikke bare snakk om tekniske ferdigheter, kunnskap er en integrert del av begrepet. Definisjonen er ett skritt vekk fra det instrumentelle synet på IKT i skolen hvor det i liten grad blir brukt pedagogisk. Instrumentelt syn på IKT har ikke hatt ønsket effekt, teknologi alene har i liten grad ført til pedagogisk innovasjon eller endring av undervisningen. En digitalt kompetent lærer som rollemodell for elvenes faglige IKT-bruk som bruker IKT profesjonelt, fagrelevant og reflektert er viktig for at IKT kan brukes på en fornuftig og pedagogisk måte i klasserommet. 

Litteratur

lørdag 4. oktober 2014

Lek med bokstaver


Lek med bokstaver på PC skaper læring?

Bruk av tekstbehandling vil sette fokus på det som er viktig å fremme hos 1. og 2.klassinger, nemlig selve skriveopplevelsen og skrivegleden. For mange barn kan det å skrive i seg selv være en så stor utfordring at selve opplevelsen og gleden ved det å faktisk skrive blir borte. I praksisen så jeg at mange av elevene ikke brydde seg om hvor de plasserte bokstavene de ikke fikk plass til når de skreiv med blyanten. Et vanlig skriveark kan nemlig by på større utfordringer enn vi kanskje tenker på; starte på riktig plass, holde seg på linjene, mellomrom mellom orda, avsnitt, små og store bokstaver osv. På PC-en løses disse utfordringene enkelt ved at PC-en sjøl gjør mye av jobben. Å holde seg på linjen er ikke lengre noe problem, og ved et lite tastetrykk vil små bokstaver bli til store. Dette er eksempler på hvordan fokuset kan flyttes fra de tekniske utfordringene barn møter i skriveopplæringa og over til selve skrivegleden.

Finner vi noen ord i denne bokstavrekken, kanskje ukens bokstav?


Barn som sliter med å forme bokstavene riktig slipper å tenke på dette ved bruk av tekstbehandlingsprogram. Bokstavene formes av PC-en, og i tillegg får barna se hvordan bokstavene egentlig skal se ut. I startfasen kan elevene få leke seg med bokstavene og eksperimentere med tastaturet og skrive bokstaver slik at de lager bokstavrekker. Selv om det de skriver ikke gir noe som helst slags meining får de se og lære hvor man starter å skrive, fra venstre mot høgre og at setningene fortsetter under det første man skrev når det ikke er mer plass på «arket».

mandag 29. september 2014

Digital ABC

Digital ABC

ABC bøker er praktiske hjelpemiddel som bygger på teoriene fra de ulike lesemetodene. Disse har hatt en sentral plass i leseopplæringen over lang tid.
Barn som begynner på skolen i dag har helt sikker vært borti en masse barnebøker som er rikt illustrerte, de har ganske sikkert mange elektroniske bøker og spill hjemme som de har brukt lenge før de begynner på skolen. I dagens samfunn har de aller fleste hjem PC-er, Ipad og lignende hjemme og barna holder på med disse daglig.

Digital ABC laget i PowerPoint. Slangen har jeg tegnet i Paint.



De kommersielle ABC-bøkene er ferdige bøker der barna skriver inn det som «mangler», de lærer bokstavene ved lydering og det er som regel et bilde til ordene som de skal lære. Ved at barna får lage sine egne ABC-bøker på datamaskinen får de gjort alt fra bunnen av. de starter med en bokstav og jobber ut fra den etter kriterier som blir gitt. Dette gjør arbeidet med bokstavene morsomt for barna og de får tegne egne illustrasjoner til bokstavene sine i Paint dette gjør at de selv kan konsolidere bokstavene til egne tegninger, ikke ferdiglagde. Ulempene kan være at de ikke har digitale kunnskaper til å holde på i PowerPoint, elevene trenger oppskrifter i hvordan de gjør dette og læreren må gjøre dette lett forståelig. Når elevene lærer å bruke disse digitale verktøyene til produksjon av egne ABC-bøker, vil de lære bokstavene og ord på egne premisser og interesser. 

tirsdag 23. september 2014

Bruk av IKT i den grunnleggende lese- og skriveopplæringen

PC- En moderne læringsarena på barnetrinnet

Når elevene begynner på skolen er de på ulike nivå i lese- og skriveferdighetene og alle skal få rike muligheter for å utvikle seg videre. Lesing og skriving er parallelle prosesser i den enkeltes læring, elevene utvikler lesing gjennom skriving og skriving gjennom lesing. Men barn finner likevel ulike veger inn i lese- og skrivekunsten, og det finnes mange gode arbeidsmåter som kan brukes for å variere og gjøre den grunnleggende lese- og skriveopplæringa motiverende for elevene.

Tekstbehandlingsprogrammet Word skaper motivasjon!?

For de aller fleste 6- åringene som begynner på skolen er datamaskin et selvsagt inventar hjemme, og de bruker disse daglig til spill, TV og video. Derfor er det ingenting som tilsier at man ikke skal bruke dette hjelpemiddelet på de laveste klassetrinnene. Å relatere ferdighetene skriving og lesing opp mot PC vil kunne øke barns motivasjon. Ved bruk av tekstbehandling i lese- og skriveopplæringa vil barna ta med seg disse positive erfaringene over i skolearbeidet. Hva tror dere?



onsdag 10. september 2014

Oppdrag Breiva


Lærerstudentene som har norsk 2 var på et oppdrag ute i naturen i 1. samlingsuke. Oppdraget gikk ut på å innhente inspirasjon og motivasjon til å lage varierte og praktiske undervisningsformer med fokus på grunnleggende ferdigheter. Når vi la ut på denne turen hadde jeg ikke noen plan for hva jeg skulle se etter, jeg tenkte at inspirasjonen kom når jeg fikk se hva naturen hadde å by på av kreative undervisningsopplegg.  


Soløyvannet bader i høstsola
Når vi kom fram til Soløyvannet oppdaget jeg føttene til Knerten i et bål. Hva har skjedd her? Hvor er overkroppen? Er dette den jeg tror det er?  Dette kan være en motivasjonsfaktor når elevene skal skrive fortellinger i norskfaget, at man er ute på tur og kommer over noe som er mystisk. Elevene får oppdage og utforske rundt mysteriet og motiveres til å skrive om dette. Læreren kan skrive starten og elevene fortsetter på fortellingen.

De mystiske "bena"
Det står et naust ved vannet som består av mange bokstaver. Elevene kan dra på bokstavjakt ute i naturen. Kanskje de kan finne hele alfabetet? Dette naustet er også symmetrisk, men hvor er symmetrilinja?
E, H, F, I, L T. Eh, filt?




fredag 29. august 2014

Mitt første blogginlegg.

Hei! Velkommen til min blogg. Jeg heter Stig Anders Lundstrøm og bor på Nordnes i Saltdal kommune. Jeg er gift og har 2 barn på 3 og 6 år. Jeg er utdannet kokk og har jobbet som det i mange år. Er for tiden lærerstudent på tredje året ved Universitet i Nordland.